2012.05.13. 20:30
Quiche póréhagymával
Ez a lepény mára már a franciák nemzeti eledelévé lépett elő, pedig eredetileg német területről származik. Neve is a német 'kuchen' (sütemény) szóból származik, ez franciásodott később quiche-re. Állítólag a II. világháború után kezdett egyre népszerűbbé válni, hiszen gyakorlatilag bármilyen feltéttel (akár maradékokból) elkészíthető, hidegen és melegen is fogyasztható. A tésztája is gazdaságos és ha figyelünk néhány fontos részletre, nagyon egyszerű is. Ezúttal póréhagymával petrezselymesen készítettem.
Hozzávalók:
tészta: - 30dkg liszt
- 15dkg vaj
- jéghideg víz
feltét: - 1 nagyobb szál póréhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3 tojás
- 2dl főzőtejszín (10%-os)
- kb másfél pohár tejföl (12%-os)
- oregánó, só, bors, szerecsendió
Először a tésztát kell összeraknunk. Ehhez a lisztet összegyúrjuk a hideg vajjal és annyi hideg(!) vízzel, hogy egy keményebb tésztát kapjunk. Van aki még arra is figyel, hogy előbb a tálat behűtse, amiben majd a tésztát gyúrja. Mikor összeállt, tegyük be fél órára a hűtőbe. Ettől lesz omlós. Addig is karikázzuk fel a póréhagymát, de ne túl vékonyra és aprítsuk fel a petrezselymet is. Ezután keverjük jól össze a három egész tojást, a tejszínt, egy pohár tejfölt és a fűszereket. Fél órával később nyújtsuk bele a tésztát a sütőformába, úgy hogy kb 1-2 ujjnyi pereme is legyen. A tetejére tegyünk száraz babot vagy lencsét nehezéknek, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben 190 fokon süssük a tésztát sápadtra (ezt hívjuk vaksütésnek, ami azért szükséges, hogy a mártás ne áztassa el a tésztát és az megtartsa a megfelelő állagát). Ezután vegyük ki, szórjuk le róla a babot és halmozzuk rá a pórét és a petrezselymet, majd öntsük le a tejszínes mártással. A tetején oszlassuk el a maradék fél pohár tejfölt. Tegyük vissza a sütőbe és addig süssük amíg a tészta picit megpirul és a mártás megszilárdul.
Bon appétit!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.