2012.04.22. 12:27
Skót reggeli, avagy a Porridge
Ez az ízletes és laktató reggeli biztos recept, ha egy zsúfolt, mozgalmas nap elé nézünk. A porridge, vagyis a zabkása nagyon magas rostanyag tartalma és alacsony GI értéke miatt hosszan tartó jóllakottságot biztosít. Ezenkívül az egyik legegészségesebb ételnek kikiáltott reggeli, a magas magnézium és vas tartalom miatt. Fogyókúrázóknak, de gyerekektől a felnőttekig mindenkinek csak ajánlani tudom. Az alábbi táblázatot a wikipédián találtam.
Zab Tápanyagtartalom 100 g-ban | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energia 390 kcal 1630 kJ | |||||||||||||||||
|
A zabkását hazájában, Skóciában leginkább vízzel, vagy felesben vízzel és tejjel készítik, illetve sósan. Viszont én is azok közé tartozom, akik édesen szeretik.
Hozzávalók:
- fél liter tej /ebből kb 2 adag lesz/, vagy 2 dl víz + 3 dl tej
- zab (én ezt is kb rizs módjára főzőm; egy a kettőhöz alapon. körülbelül egy bögre zabhoz 2 bögre folyadék szükséges, de ez attól is függ mennyire szeretnéd sűrűre)
- édesítéshez egy evőkanál méz vagy 3-4 édesítő tabletta (ha édesítőt használok belekeverek még egy tasak vaníliás cukrot is)
- friss vagy aszalt gyümölcsök
- fahéj (ha szereted)
Egy kis megjegyzés: eleinte külön válogattam össze a hozzávalókat, mostanság azonban haladósra vettem a figurát. Mivel mindig tartok otthon vegyes müzlit, azzal főzöm a kását. A csomag egyszerre tartalmaz többféle gabonaszemeket, aszalt gyümölcsöket, kókuszt stb.
Tehát feltesszük a tejet a tűzre, ha édesítőt teszel bele azzal együtt. (Ha mézzel édesíted csak akkor keverd bele, amikor már ennéd, a mézet ugyanis nem szabad főzni) Mikor elkezd gyöngyözni beletesszük a hozzávalókat és 10-15 perc alatt puhára és sűrűre főzzük. Tálaláskor meghinthetjük egy kis fahéjjal és friss gyümölcsöket is apríthatunk rá.
Have a nice day!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.