Ez az ízletes és laktató reggeli biztos recept, ha egy zsúfolt, mozgalmas nap elé nézünk. A porridge, vagyis a zabkása nagyon magas rostanyag tartalma és alacsony GI értéke miatt hosszan tartó jóllakottságot biztosít. Ezenkívül az egyik legegészségesebb ételnek kikiáltott reggeli, a magas magnézium és vas tartalom miatt. Fogyókúrázóknak, de gyerekektől a felnőttekig mindenkinek csak ajánlani tudom. Az alábbi táblázatot a wikipédián találtam.

Zab
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 390 kcal   1630 kJ
Szénhidrátok    66 g
Rost  11 g  
Zsír7 g
Fehérje17 g
Pantoténsav (B5-vitamin)  1,3 mg 26%
Folsav (B9-vitamin)  56 μg 14%
Vas  5 mg40%
Magnézium  177 mg48% 
β-glucan (soluble fiber) 4 g

A zabkását hazájában, Skóciában leginkább vízzel, vagy felesben vízzel és tejjel készítik, illetve sósan. Viszont én is azok közé tartozom, akik édesen szeretik.

 

Hozzávalók:

- fél liter tej /ebből kb 2 adag lesz/, vagy 2 dl víz + 3 dl tej

- zab (én ezt is kb rizs módjára főzőm; egy a kettőhöz alapon. körülbelül egy bögre zabhoz 2 bögre folyadék szükséges, de ez attól is függ mennyire szeretnéd sűrűre)

- édesítéshez egy evőkanál méz vagy 3-4 édesítő tabletta (ha édesítőt használok belekeverek még egy tasak vaníliás cukrot is)

- friss vagy aszalt gyümölcsök

- fahéj (ha szereted)

Egy kis megjegyzés: eleinte külön válogattam össze a hozzávalókat, mostanság azonban haladósra vettem a figurát. Mivel mindig tartok otthon vegyes müzlit, azzal főzöm a kását. A csomag egyszerre tartalmaz többféle gabonaszemeket, aszalt gyümölcsöket, kókuszt stb. 

Tehát feltesszük a tejet a tűzre, ha édesítőt teszel bele azzal együtt. (Ha mézzel édesíted csak akkor keverd bele, amikor már ennéd, a mézet ugyanis nem szabad főzni) Mikor elkezd gyöngyözni beletesszük a hozzávalókat és 10-15 perc alatt puhára és sűrűre főzzük. Tálaláskor meghinthetjük egy kis fahéjjal és friss gyümölcsöket is apríthatunk rá.

Have a nice day!

A bejegyzés trackback címe:

https://blondiekitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr34466269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása