2012.05.11. 22:00
Guacamole
A guacamole egy Közép-amerikai, mexikói, kubai eredetű pikáns szósz. Neve is az azték 'áhuacamolli' szóból származik, melynek szó szerinti fordítása 'áhuacatl'-avokádó + 'molli'-szósz. Tortilla chips-szel remek rágcsálnivaló egy filmhez vagy a Megasztár elé :D
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó (kicsit tudd benyomni)
- fél lilahagyma
- 1 csokor koriander levél (vagy petrezselyem)
- fél lime
- 1 paradicsom
- chili, só, bors
Az avokádókat félbevágjuk, meghámozzuk, magjukat eltávolítjuk majd egy magas falú tálba kockázzuk őket. A lilahagymát és a koriandert is felaprítjuk és az avokádóhoz adjuk. Ráfacsarjuk a lime levét, majd ízlés szerint több vagy kevesebb chilit szórunk bele. Ha egész chilivel dolgozunk, vágjuk ki az ereket és szórjuk ki a magokat. A chili paprikának számos fajtája ismert, ezeket váltogatva fokozhatjuk a csípősséget. A paradicsom aljára vágjunk X-et és dobjuk lobogó vízbe. Egy perc elteltével kapjuk is ki és tegyük át jéghideg vízbe. Így könnyedén lehúzhatjuk a héját, de nem is fő meg a paradicsom. Ezután vágjuk fel 4-8 gerezdre és magozzuk is ki. Vágjuk kisebb darabokra és adjuk a többi összetevőhöz. Szórjunk még sót, borsot bele majd egy botmixerrel dolgozzuk át az egészet. Én szeretem egészen krémesre összeturmixolni, de sokan darabosabban kedvelik. Tortillával vagy tortilla chips-szel kínáljuk.
Buen provecho!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.